laatste wijziging: 03-02-2023

2017 : ik wordt 60 . . .

Op 20 augustus 2017 ben ik 60 jaar geworden . . . Dat was een mooi moment om mijn kijk op de filosofie samen te vatten in 1 wereldbeeld. Natuurlijk ben ik al heel lang bezig om een zo goed mogelijk wereldbeeld te schetsen van datgene wat ik denk, en de verhouding tussen het denken van mij en de wereld op zich.

Anno 2017 ziet mijn wereldbeeld er als volgt uit:

De kern van alle problemen waar we momenteel of mondiale schaal mee geconfronteerd worden  is mijns inziens
economische ongelijkheid. Dit is heel iets anders dan ongelijkheid, want dat er ongelijkheid is zal niemand ontkennen. Per slot van rekening is ieder mens uniek. De mondialisering van onze wereldwijde samenleving
maakt echter dat deze ongelijkheid in plaats van kleiner steeds groter wordt. Dit komt doordat de meeste mensen mijns inziens geen wereldburger zijn, maar Nederlander, Amerikaan, Rus of Nepalees. Het denken in abstracte grootheden  gaat de meeste mensen slecht af.

In 2017 zijn behalve globalisering  mijns inziens de volgende begrippen belangrijk: waarheid, basisinkomen, nep nieuws, robotisering, kunstmatige intelligentie, energie transitie en minimalisme.

Angst en onzekerheid vormen een groot deel van de beeldvorming van datgene wat ik in de media lees: ik zal de komende tijd proberen om met betrekking tot de algemene media een bepaalde lijn te schetsen van datgene wat er ter jaar in de media wordt geschreven. De laatste tijd is dat bijvoorbeeld weer het terrorisme in de vorm van aanslagen van waarschijnlijk “Islamitische Staat”.