laatste wijziging: 02-10-2018

Gabriel – VRAGEN

  1. Wat vindt u van de stijl van de schrijver? In hoeverre is hij in staat zijn boodschap over te brengen? Wat zou in een tweet zijn boodschap zijn?
  2. Wat is het mooie van de opvatting van vrijheid die Gabriel verdedigt? Wat mankeert er mogelijk aan?
  3. Wat vindt u van Gabriels opvattingen over “de wereld bestaat niet” en hoe die van toepassing zijn op de filosofie van de geest?
  4. In eeuwen van filosofie zijn we niet veel verder gekomen in het lichaam-geest probleem. De decade van de hersenen heeft ons ook niet veel verder gebracht. Moeten we het nog wat meer decaden geven? Of is het een doodlopende straat?
  5. Verwacht u dat de neurowetenschappen met waarnemingen zullen komen die u overtuigen van het feit dat u niet bewust bent als u dit leest?
  6. Als u de lezingen op YouTube gezien heeft, wat vindt u van de stijl van filosoferen van Gabriel? Is het verfrissend of wat losjes. of slordig? Herkent u zijn stijI in het boek?
  7. Gabriel betoogt dat de sociale wetenschappen, kunsten en literatuur ons meer kunnen leren over onszelf dan de neurowetenschap. Waarom eigenlijk?
  8. Heeft u een idee van de grenzen waar de natuurwetenschap tegenaan loopt, en hoe de wetenschappers die grens zelf zien?
  9. Hebben dieren bewustzijn ? Wat vindt u zelf? Wat zegt Gabriel er over?
  10. Als u de recensie in de samenvatting gelezen heeft, herkent u het commentaar? In welk opzicht wel, en in welk opzicht niet?
  11. Welke taak ziet Gabriel voor natuurwetenschappelijk onderzoek dat bij kan dragen aan kennis van de geest?
  12. We zijn vrijer dan andere dieren omdat we bewust zorgen dat we niet door harde oorzaken gestuurd worden. zegt Gabriel. Kunt u begrijpen hoe dat werkt?
  13. Hoe bewust is uw hond of kat? Hoe komt uw ethische houding ten opzichte van uw huisdier tot stand? Heeft dat met bewustzijn te zijn te maken, of met vrijheid?