laatste wijziging: 12-04-2018

Impopulariteit

Boek: De troost van de filosofie
Auteur: Alain de Botton
45 bladzijden: besproken op 9 maart 2018 met Alberta, Janne en Marjolijn.

Als eerste hebben we besproken of de dingen zijn zoals ze zijn. Daarbij gaat er natuurlijk om denkbeelden. Zijn deze van Plato of van Socrates? we konden ons allemaal wel aardig vinden in de ideeën die Socrates had.

Socrates ( 469-399) was niet fraai van uiterlijk en gaf weinig om aardse goederen. Hij voerde gesprekken over zijn ideeën en over de zin van het leven, waarbij hij zich voortdurend afvroeg of dat wat de meeste mensen denken en vinden wel waar is. Om die houding en die leefwijze werd hij bespot onder andere door de Griekse schrijver Aristophanes in het toneelstuk “de Wolken”. In feite was dit een voorbeeld van de bekende kritiek op intellectuelen die zich tegen de gangbare opinie richten door vast te willen stellen of een bewering die algemeen wordt aanvaard wel echt waar is.

De berechting van Socrates door een jury die van meet of aan vooringenomen was, is hiervan een duidelijk voorbeeld. Na Socrates’ dood sloeg de stemming om en werd hij alom bewonderd. Soms is er tijd nodig voordat vooroordelen kunnen verdwijnen. Echter, het is ook een misverstand te denken dat impopulariteit altijd gelijk staat aan de waarheid. Wat werkelijk telt is de stem van de rede.

I Troost voor impopulariteit

Zijn leven (Socrates)
De regels van gemeengoed
Twee gesprekken
Waarom anderen het niet altijd weten
Hoe men zelfstandig moet denken
4
5