laatste wijziging: 28-02-2022

2 Liberalisme van droom naar daad


25 Wat is neoliberalisme?

Wikipedia :

.

A Politiek liberalisme in de 17de eeuw – Locke

.       

.

B Economisch liberalisme in de 18de eeuw – Smith

De tweede denker is Adam Smith, die net als Locke het idee aanhangt dat alle economische waarde op menselijke arbeid terugkomt. Hij voegt aan toe dat het aankomt op de meest doelmatige organisatie van arbeid, door het arbeidsproces op te delen en zo het betrokken land ten goede te komen. Smith ziet de klasse van kooplieden, ondernemers en fabrikanten als zeer belangrijk, aangezien zij kapitaal creëren. Smith zet zich of tegen machtsconcentratie en vorming van monopolies. Volgens Smith is het algemeen belang slechts gebaat bij vrije uitwisseling van goederen, arbeid en kapitaal, waarmee hij bedoelt dat inperking van het economische leven door vormen van macht op zowel politiek-, sociaal- en economisch gebied altijd averechts zullen uitpakken.

.

C Cultureel liberalisme in de 19de eeuw – Mill

De derde denker die wordt besproken in dit hoofdstuk is John Stuart met zijn essay On Liberty (1859). Hij richtte zich in tegenstelling tot de vorige twee denkers meer op het sociale vlak door zich te focussen op hetgeen er gebeurt als ieder zijn eigen vrijheid maximaliseert. Hij maakt onderscheid tussen de persoonlijke en sociale sfeer. Zolang het om de persoonlijke sfeer gaat zijn mensen soeverein. In de sociale sfeer moeten mensen de belangen van de medeburgers ontzien in de zin dat iedere handeling die een ander schade toebrengt moet worden bestraft. Mill kent grote waarde toe aan vrijheid van meningsuiting. Wanneer wordt betwist of een mening schadelijk is, moet deze dan ook worden bediscussieerd. Hij hangt het liberalistische idee aan dat de mensheid gebaat is bij een sociale orde waarin deze zijn eigen leven kan vormgeven.

.

D Radicaal liberalisme in de 20ste eeuw

Volgens Milton Friedman brengen markten een vorm van vrijwillige samenwerking mee. Als de markt beter functioneert, is een overheidsorgaan minder nodig. In “Capitalism and Freedom” geeft hij een lucide verdediging van de markteconomie, waarin hij de gewenste gevolgen laat zien van vrijhandel en marktwerking en duidelijk maakt dat hij dit ziet als de manier om onze behoeften te bevredigen. Friedman beklemtoonde het belang van de hoeveelheid geld als instrument voor regeringspolitiek. Zijn doel wat betreft maatschappelijke politiek was het behoud en de uitbreiding van individuele vrijheid. Zijn zoon is van de belangrijkste theoretici van het moderne anarchokapitalisme, wat een radicale variant van het klassiek liberalisme is, en individualistisch is. Hij is beïnvloed door zijn vader.

“Negatieve Inkomstenbelasting” werd prominent in de Verenigde Staten als gevolg van pleitbezorging door Milton en Rose Friedman , die in 1962 voor het eerst een concreet voorstel naar voren brachten in een kort gedeelte van hun boek Capitalism and Freedom . [9] Hun systeem is qua werking gelijkwaardig aan de meeste vormen van Universeel Basisinkomen (UBI) (zie aldaar, in het bijzonder de sectie Fundamentele Beginselen voor de gelijkwaardigheid).

.

E Wat houdt de neoliberale droom dan in?

58 Al met al leidt dit tot de vraag :

Hoe kwam de geleidelijke liberalisering van Nederland de afgelopen 50 jaar tot stand en welke gevolgen bracht dat voor onze samenleving mee?