De Butlerse Jihad

  • Rondom 10000 BG ( before Guild – voor het Gilde )
  • 9 Prinses Irulan ( de oudste dochter van de 81ste Padishah-keizer Shaddam IV en Anirul , ) schrijft over de grote opstand.
  • 24 Salusa Secundus wordt aangevallen door de 10 x zo grote robotvloot van Omnius. Xavier Harkonnen ziet dat er een aanval komt. Serena Butler houdt een toespraak in het parlement van het Verbond der Edelen over afschaffing van slavernij en deze planeten bij het verbond te betrekken. Cyborgs dalen neer op de planeet. Deze kunnen door de holtzmanvervormingsschermen komen die de planeet beschermen.
  • 30 Intussen leeft Erasmus op Corrin. ‘Duin’ zou zonder Arrakis, de Fremen en de zandwormen geen betekenis hebben.
  • 44 Selim was een verstotene van zijn stam. Overgelaten om te sterven zonder water en overgeleverd aan de wormen, slaagt hij erin om gebeurtenissen in zijn voordeel te veranderen door te leren zich aan te passen aan zijn omgeving. Hij zou de eerste zijn die de zandwormen onder controle had.
  • 49 De titanen (Agamemnon, Ajax, Barbarossa, Dante, Hecate, Juno, Tlaloc en Xerxes) houden een overleg om Omnius aan te vallen
  • @@
  • Ten slotte zien we hoe het hartstochtelijke verdriet van Serena Butler de strijd aanwakkert die mensen van hun machinemeesters zal bevrijden; hier is het verbazingwekkende verhaal van de Zensunni Wanderers, die ontsnappen aan de slavernij om te vluchten naar de woestijnwereld waar ze zichzelf de Free Men of Dune zullen noemen. En hier is de achtergebleven, bijna vergeten planeet van Arrakis, waar handelaren de opmerkelijke eigenschappen van de kruidenmelange hebben ontdekt …

Ondanks hun belang zijn de gebeurtenissen op Arrakis een bijzaak vergeleken met andere gebeurtenissen elders. Ten tijde van de Butleriaanse Jihad was de mensheid al eeuwen in verval. Indolentie en lethargie waren bijproducten van de afhankelijkheid van robotica. De Titanen hadden het overgenomen: deze vreemde wezens van mechanische lichamen en menselijke hersenen hadden het voor elkaar gekregen om bijna een klein deel van de melkweg te veroveren. Ze waren echter op hun beurt overrompeld door een kunstmatige intelligentie van hun eigen creatie. Genaamd Omnius, het is geen enkelvoudig wezen en is meer een netwerk van computerintelligentie dat vele werelden omvat. Omnius gebruikt de Titanen en hun Cymek-krijgers om mensen te bestrijden.

Niet alle mensen waren onder de invloed van de machines gevallen. Het verbond van edelen, gecentreerd op de planeet Salusa Secundus, vechten terug met Xavier Harkonnen als een van de leidende generaals. In dit tijdperk waren Harkonnens de goeden, terwijl Atreides, de zoon van een Titan, een slechterik is! Van primair belang is Serena Butler, de dochter van de onderkoning van de edelen. Naarmate de gebeurtenissen zich voordoen, wordt ze gevangengenomen en wordt ze gevangengenomen door een bijzonder onaangename robot, Erasmus genaamd, met een voorliefde om mensen te ontleden om te zien hoe ze tikken.

Wanneer Serena en haar baby meedogenloos worden gedood door Erasmus, zijn de tot slaaf gemaakte mensen zo verontwaardigd dat ze in opstand komen. Deze rebellie verandert in een beweging, een jihad, die alles ervoor begint te vegen. We zien ook andere ontwikkelingen in het ‘Duin’-verhaal, waaronder het gebruik van kruiden voor navigatie tussen de sterren, maar we zien ook de vernietiging van de aarde door Omnius, het oppervlak vernietigd door kernwapens.

Omnius en Erasmus zijn belangrijke personages die keer op keer terugkomen in ‘Dune’. Ze zijn gemaakt voor een specifiek doel, een doel dat pas wordt gerealiseerd nadat duizenden jaren zijn verstreken. Kortom, het toevoegen van extra materiaal aan de serie destilleert alles tot een conflict tussen mens en machine. Net als ‘Star Wars’ dat het leven en de tijden van Darth Vader werd, is ‘Dune’ mens versus machine geworden!

Dit is interessant en essentieel luisteren voor iedereen die ondergedompeld is in het ‘Duin’-universum! Wellicht over duizend jaar, nadat de volgorde van de boeken is vastgesteld, zal Butlerian Jihad de eerste van een serie zijn in plaats van een toevoeging die later wordt geschreven om latere gebeurtenissen uit te leggen. Echter, wie zal er naar luisteren? Een machine als Omnius?