laatste wijziging: 28-11-2023

Tijd


19 juli 2020: Ik ben mijn hele leven gefascineerd geweest met het begrip tijd.  Ik ben afgestudeerd met als onderwerp “Ik heb geen tijd”. In 2018 kwam in dit begrip weer tegen in de Kritiek van de Zuivere rede van Kant. Daarna kwam ik dit begrip weer tegen bij Descartes in @@@.  In 2020 las ik zowel Zijn en tijd van Heidegger als Het zijn en het Niet van Sartre. Ook daarin kwam ik weer het begrip tijd tegen.

Tijd in klassieke zin is het verschijnsel dat van een gebeurtenis gezegd kan worden dat deze na of voor een andere gebeurtenis plaatsvindt. Een gebeurtenis vindt plaats op een tijdstip of moment. De tijd wordt wel gezien als een opeenvolging van tijdstippen. Daarnaast kan bepaald worden hoeveel tijd een gebeurtenis na een andere plaatsvindt. Het betreft dan de tijdsduur tussen twee tijdstippen. Met het begrip tijd worden deze volgorde en duur beschreven. Tijd kan na hoogtebreedte en lengte gezien worden als een vierde dimensie.

Naast het verschijnsel van de lineaire, kwantitatieve en meetbare (klok)tijd, is tijd ook een ervaring van elk subject die op een unieke eigen kwalitatieve wijze beleefd wordt. Zie ook: tijdsperceptie.


Heelal : https://nl.wikipedia.org/wiki/Waarneembaar_heelal


In het najaar van 2017 organiseert het Filosofisch Café Hoogeveen een (mini)cursus over het thema

Tijd: realiteit of een illusie?

De website van Jan Keij.

Wat is tijd? Dat is de vraag naar één van de laatst overgebleven raadsels voor het menselijke kennen. Terwijl een visie op wat tijd is grote implicaties heeft voor een visie op wat de mens ten diepste is. Want: misschien is de tijd niet iets vrijblijvends dat ik constateer als een gegeven buiten mij. Tijd zou integendeel datgene kunnen zijn dat mij aangaat, tijd als datgene wat ik BEN, en dat als zodanig het gegeven is dat mij maakt EN breekt.

Deze minicursus is een proeven van de diepste filosofische ideeën, en aan u, de cursist uiteindelijk de keus of u gaat voor de tijd als illusie of voor de tijd als ‘realitijd’. Wat u misschien zou verwachten maar niet krijgt is: een abstract betoog. Integendeel, de cursus kan heel confronterend zijn, dicht op uw huid gaan zitten. Daarbij wordt het uiterste van uw ontvankelijkheid voor het nieuwe en ongewone gevergd. Maar de beloning zal groot zijn.

De cursus wordt gehouden op zaterdag 4 november 2017 in zaal De Salon van De Tamboer (Hoofdstraat 17, 7902 EA Hoogeveen). De kosten voor de cursus bedragen € 35,00.