laatste wijziging: 09-11-2018

Sessie 02 Mens aap wolf



Iedereen wordt bepaald door zijn omstandigheden. En kijk van daaruit naar de wereld. De Geest is dus een vrij flexibel gegeven.

De mens is een verhalen vertellend wezen.  Mensen zijn continu bezig om een voorstelling van zichzelf te maken. We zijn nog goedgelovig, we geloven onze eigen verhalen. Onze verhalen ontstaan vrij automatisch, zelfs onbewust. Zie hiervoor de babbelbox

Die verhalen vertellen onderscheidt ons waarschijnlijk van dieren.


Definities van de mens die in de geschiedenis langs zijn gekomen:

Van al deze definities geldt dat ze meestal niet exclusief menselijk zijn.

Wij mensen hebben een typische vorm van rationaliteit, waardoor niet in staat zijn om dit bij andere dieren te zien.


Dit is al de tweede keer dat ik een cursus meemaak waarin de verhouding van mensen en dieren centraal staat. Mijn interesse gaat echter uit naar de filosofie van de mens. Daarom lees ik ook liever Kant dan Rowlands.

In deze tweede sessie kwam het verschil tussen apen en wolven aan de orde. Ik vond het niet zo interessant, volgens mij hebben we genoeg te stellen met de mens an sich. Laat dieren in hun waarde: neem ze niet als huisdier.

Apen en wolven

Domesticeren van dieren is niet een goede menselijke eigenschap. Ik zie dit al aan mijn kat. Je bent geneigd om het spinnen van dit dier al een teken van liefde te zien. Je merkt dat hij het fijn vindt. Maar heeft dit dan met filosofie te maken? Voor mij niet. Een dier kan met mij niet communiceren in bijvoorbeeld de Nederlandse taal. Als mijn kat in het Engels ompraten, zou ik bereid zijn om deze taal beter te leren…